Myslím že so mnou budete všetci súhlasiť, že jarný a letný čas je jeden z najkrajších. Minimálne najprajnejší čo sa týka možností v čerstvých potravinách. Často krát nám stačia omnoho ľahšie jedlá na zasýtie. Prirodzene si telo žiada surovú zeleninu. Ponúkam Vám pár receptov na surové i tepelné dochutenie zeleninky. Sú veľmi svieže a chutné. Mnoho mojich stravníkov prekvapí čo sa dá z ingrediencií ako čakanka, kaleráb či baklažán pripraviť.

Svieži limetový dresing na kalerábové carpaccio s koriandrom a horčicovými semienkami, je jedným z mojich najobľúbenejších.

Krásne leto plné sviežich chuti Vám prajem:)

Carpacco z kalerábu

2 kaleráby

horčicové semienka

čerstvý koriander

4 lyžice dýňových semienok

morská soľ najlepšie hrubozrná

1 lyžička kokosového alebo trstinového cukru

čerstvý čierny peper (môžete vynechať pre detičky)

1 nepostrekovaný citrón alebo limeta

3 lyžice mandľového (alebo iného orieškového oleja, na leto odporúčam zadovážiť si malú fľaštičku orechového oleja, ktorým príjemne dochutíte šaláty, nakrájanú zeleninu, či ovocie)

Horčicové semienka opražte na sucho na panvičke.

Citrón vydrhnite kefou na zeleninu. Ostrúhajte z neho podlhovasté rezance a zo zvyšného citrónu vytlačte šťavu, ktorú následne vyšľaháte spolu s kokosovým cukrom, soľou, mletým peprom a orieškovým olejom. Kaleráb si očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Opatrne ich premiešajte s marinádou, ktorú ste si vytvorili. Opražené horčicové semienka roztlačte mažiarikom a zmiešajte s nadrobno posekanými lístkami koriandru. Posypeme hotové carpacco , spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou a nechajte spolu splynúť všetky chute. najlepšie na chladnom mieste, alebo ľadničke.

Pečená čakanka:

2 lyžice olivového oleja

2-3 čakanky

1 lyžica hnedého (alebo vami zvoleného) cukru

150 ml šťavy z červeného hrozna

soľ

peper

maslo

Olivový olej rozohrejte na panvičke a pridajte na ňu dôkladne očistenú čakanku od ,,suchých”listov, nakrájanú pozdĺžne, alebo na kolieska. Čo je vám sympatickejšie. Posypte cukrom a nechajte skaramelizovať. Podlejte niekoľkými lyžicami vody, zľahúčka osoľte, prípadne opeprite. Krátko poduste prikryté pokrievkou. Čakanku napokon vyberieme a dáme zvlášť do vyhriatej nádoby a držíme v teple. Výpek podlejeme hroznovoušťavou, ktorú získame odšťavením červeného hrozna. Odporúčam v ,,šnekovom”odšťavovači, ktorým dosiahnete vyššiu kvalitu šťavy. Šťavu zvaríme a dochutíme zhruba 2 lyžicami roztopeného vyšľahaného masla. Čakanku polejeme týmto výpekom.

Baklažánová zmes s paradajkovým tatarákom

1 baklažán

1 strúčik cesnaku

morská soľ

citrónová šťava

olivový olej

na tatarák

pár listov čerstvej bazalky

1-2 veľké paradajky, alebo 5-7 cherry rajčín (podľa toho aký veľký máte baklažán)

olivový olej

soľ podľa potreby

Baklažán umyje a nakrájame na tenké plátky. Pokúste sa naozaj čo najtenšie. Pokvapeme ich citrónovou šťavou a zľahka osolíme. Chvíľku necháme odstáť, aby sme baklažán zbavili prípadnej horkosti.

Olivový olej do ktorého pretlačíme strúčik cesnaku (môžete vynechať pokiaľ nemáte cesnak radi ja rada pridávam cesnak takmer všade, keďže je jedným z najsilnejších prírodných antibiotík)rozohrejeme a dôkladne na nich z oboch strán opečieme baklažán. Môžete spôsob prípravy vymeniť aj za pečenie v rúre. Vymasíte si plech olivovým olejom na varenie. Na tento olej dáme papier na pečenie. Naukladáme baklažán, ktorý potrieme olivovo cesnakovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 200-220 stupňov do zlatista zhruba 20-25minút.

Dáme ho následne odkvapkať na servítku, aby sme ho zbavili nadbytočného tuku. Medzi tým si na kocky pokrájame paradajky, ktoré zmiešame s olivovým olejom, soľou a na drobno posekanou bazalkou.

Tieto zeleninové variácie sa výborne hodia k mäsu, domácim tortilám, alebo k pečivu.

Related Posts

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.