S nástupom chladného počasia, ako k nám už zavítalo sa u mňa zvyšujú chute na teplé jedlo.
Zároveň mám sklon zjesť menej, ale podstatne sýtejšie, ako v lete.
Pre mňa v tomto období sú strukoviny absolútne top. K tomu rôzne druhy zeleninky a teplých korení.
Vybrala som sa na krátky výlet do Prahy a chytila som práve menší orkán. Cesta sa pretiahla na 7 a pol hodiny vo vlaku,kvôli popadaným stromom a výpadku prúdu, tak som mala veľa času listovať časopismi s jedlom. V českom Apetíte som našla recept na šošovicový dhal a okamžite som na neho dostala chuť. Bohužiaľ vo vlaku som nenašla nič iné pre mňa prijateľné k jedlu, ako vajíčka s parmezánom:)
Na druhý deň som si ho preto hneď spravila a trochu do toho pridala moje dobrotky.
Na internete je uvedených viacero spôsobov, ako ho pripraviť a toto je pre mňa jedna z veľmi chutných možností.
Navyše karfiol, ktorý do neho pripravíme zvlášť je veľmi chutný sám o sebe a môžete ním nahradiť chipsy, chrumky alebo tyčinky na zobanie pre návštevu, alebo pri telke.
Na prípravu karfiolu potrebujeme:
1 hlava karfiolu
čerstvé bylinky ako petržlenová vňať, koriander, alebo bazalka
olivový olej
hrubozrná soľ
dhal:
250 g lúpanej červenej šošovice
1 hrnček uvareného cíceru
400 g veľkých rajčín alebo konzerva drvených rajčín
curry
1 malá chilly paprička ak máte radi pikantné
soľ
čierne korenie
1 lyžica horčicových semien
1 cibuľa
3 strúčiky stredného cesnaku
ume ocot podľa chuti
Ako prvý som dala piecť karfiol. Rozdelíte ho na malé hlavičky a umytý, odkvapkaný uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pridáme 2 lyžice oleja a hrubozrnú soľ podľa chuti. Dôkladne premiešame a dáme piecť do vrchnej časti rúry na 220 stupňov do zlatista.
Počas pečenia som ich pár krát premiešala a ešte posprejovala olejom v spreji.
Hotový karfiol som zmiešala s nami zvolenou čersvou na drobno pokrájanou bylinkou.
Veľké rajčiny som nakrájala na kocky a dala restovať na 2 lyžice hroznového oleja, alebo olivového oleja na varenie. Na strednom ohni ich nechám dusiť do mäkka. Na vedľajšej panvičke som na troške oleja orestovala cibuľu, na jemno nakrájaný cesnak a chilly. Po dorestovaní som pridala horčicové semienka, ktoré spolu so zmesou pražila 2 minútky. Prisypala som opláchnutú červenú šošovicu, dochutila ju curry korením, premiešala a takto hotovú zmes pridala k zmäknutým papradajkám. Všetko som zaliala 0,5 litrom vody. Po zovretí stiahla oheň, prikryla a nechala dusiť kým sa uvarila šošovica. Trvá to zhruba 15 minút. Cícer môžete použiť zaváraný, alebo čerstvý. Nezabúdať surový namáčať aspoň na 8 hodín. Potom uvariť najrýchlejšie v tlakom hrnci v jemne osolenej vode, spolu s bobkovým listom. Cícer pridávam do hotovej šošovicovej zmesi na záver. Dochutíme ume octom ak máte radi a zdobíme karfiolom. Výborné, sýte jedlo.