Chia puding som si obľúbila z rodiny najviac ja. Zdá sa že aj Beluška bude fanúšik, ale ešte by nemala semienka, tak jej nechám len ,,vylizovať”pohár. Pre mňa je to výborná varianta na raňajky, či olovrant. Občas si ne neho spravím aj čoko avokádový krém a je to naozaj výborná alternatíva dezertu. Skúste a uvidíte, že to nebude posledný krát:)
Chia puding
3/4 hrnčeka domáceho rastlinného mlieka
1-2 lyžice medu alebo javorového sirupu
1 lyžica kakao, alebo škorica, či vanilka (voliteľné, čo si dáte)
3-4 malé lyžicky chia semien
maliny
mletý kokos
posyp:
opečené oriešky, či už lieskové, pekanové, alebo madľové lupene
Mandľové domáce mlieko
základ:
1 hrnček ošúpaných mandlí namočené na 8-12 hodín
4 hrnčeky studenej vody
V mixéry rozmixujeme vopred namočené orechy s vodou do hladka. Pokiaľ chcete úplne tekuté orechové mlieko, môžete ho precediť cez jemné sitko, alebo plátno (používam látkovú detskú plienku vypratú bez aviváže). Osobne ich často nepreceďujem. Pokiaľ ho mixujem v kvalitonom a silnom mixéry, je hladké a lahodné.
Často krát mlieko ponechám neutrálne a ochucujem dodatočne, podľa potreby.
Krémovejšiu a smotanovejšiu konzistenciu získate pokiaľ mixujete mlieko v pomere 1:2 v prospech vody. Pokiaľ ho používam v omáčke, pri ktorej chcem docieliť zhustujúcejší efekt, pridám lyžicu arrowroot, alebo kuzu prášku.
Chia semienka zmiešame s rastlinným mliekom, sladom, škoricou, vanilkou a necháme v chladničke stuhnúť. Zaberie vám to zhruba 1-2 hodiny, kým vznikne pevná konzistencia, aby ste na ňu mohli dávať eventuálne ďalšie vrstvy, alebo ovocie.
Na vrch môžete dať ovocie podľa vašej chuti. Mne sa tam najviac hodia maliny, jahody, čučoriedky, alebo černice. Kto má rád kyslé, tak aj rýbezle sú vynikajúce. Posypať môžete postrúhaným kokosom a opraženými orieškami.
Nechajte potom ešte chia puding pár hodín poležať v chlade, aby bol dokonalý:)
Ak chcete tomuto dezertu dodať čokoládovú chuť, skúste na vrch zatuhnutého chia pudingu dať vrstvu avokádovo-čoko krému. Je to moja najobľúbenejšia variácia:)
Avokádovy čoko krém
2-3 mäkké avokáda
bio kakaový prášok
rýžový slad, med alebo javorový sirup
čerstvá mäta (voliteľné)
Očistíme mäkké avokáda a dáme do mixéru spolu s zhruba 5 veľkými lyžicami kakaového prášku. Pridáme nami zvolený slad, alebo slad ,kto má rád mätu, môže pridať pár lístkov čerstvej mäty, priamo do mixéra a rozmixovať ich spolu s avokádovou zmesou, úplne do hladka. Hotový krém chutí najlepšie vychladený a vydrží zhruba 2 dni.