Zimná mungo-pohánková polievka

Túto polievku som vymyslela počas posledných chladných mesiacov, kedy sa nám žiada teplejšia a sýtejšia večera.

Pre bábätko zhruba od 10tich mesiacov som ju pripravovala, ako obedný príkrm.

V mrazáku som mala ešte teľacie kosti z domáceho chovu a chcela som spraviť inú polievočku, ako klasický teľací vývar. Skúsila som nasledovnú kombináciu, ktorá sa naozaj osvedčila a chutila od najmenšej po pána domácnosti:)

Vyžaduje namočenie mungo fazuliek a pohánky vopred, preto nie je príprava tejto polievky úplne náhodná, ale treba ju trochu naplánovať.

Mungo fazuľky potrebujú namočiť na 12-18 hodín. Pohánke stačí 4-6 hodín. Teľacie mäso som rozmrazovala pomaly v ľadničke. Všetko som si pripravila ráno a polievku varila večer. Odporúčam ju pripravovať niekoľko hodín. Tento spôsob dlhodobého varenia som zvolila vďaka poznatkom s čínskej kultúry. Takto varená polievka by mala dostať do tela teplo a energiu. Ak už máte všetko namočené, môžeme začať variť. Poďme na to!

Na polievku potrebujeme:

3/4  hrnčeka pohánky ( namočená na 4-6 hodín)

1 hrnček mungo fazuliek (namočených na 12-18 hodín)

bobkový list

1 paštrnák alebo petržlen

2-3 mrkvičky

štvrťka zeleru

2 listy kučeravého kelu

teľacie mäso do polievky (množstvo nechám na vás aký ste milovnící mäsa)

1 lyžica ghee masla

Na dochutenie potom čo odoberiete bábätku:

himaláska soľ podľa potreby

1 lyžica zmesy byliniek do zeleninovej polievky bez pridaných konzervantov

2-3 lyžice ume octu (pridávame tesne pred dovarením)

nastrúhaný parmezán ( na posypanie, chutil dospelákom)

 

Pohánku aj mungo fazuľky opláchneme a namočíme do misky so studnenou vodou na už spomínan čas. Odložíme do chladu a tmy. Potom ich zlejeme a opäť prepláchneme. Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky, alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Ak robím polievku pre detičky, tak strúham. Krajšie mi potom spapajú všetku zeleninu a nevyberajú čo je zeler, petržlen či mrkva:)

Zeleninku osmahneme na ghee masle a keď je zľahka orestovaná pridáme mäso. Opäť osmehneme. Za stáleho miešania pridáme opláchnuté mungo fazuľky. Napokon zalejeme poriadne studenou vodou, môžete aj viac, pretože ja nechávam polievku variť 5-8 hodín.

Nie je to však nutnosť. Mala by sa vám uvariť do 2-3hodín, v tlakovom hrcni aj skôr. Pokiaľ ju budete variť dlhšie pohánku pridajte tak v polovici varenia. Ak polievku zavriete do tlakového hrnca, kľudne dajte všetko naraz. Nezabudnite pridať bobkový list. Ak z polievky neodoberáte pre bábätko, môžete ju ochutiť na začiatku, okrem ume octu. Ten podporuje trávenie a jeho sladkasto slaná chuť by sa dlhým varom znehodnotila. Občas polievku premiešajte. Keď sa mäsko odlepuje od kostí a je hustá až biela, tak by mala byť hotová. Polievku pred podávaním možete posypať nastrúhaným parmezánom a pre dospelých ochutiť troškou čierneho mletého korenia.

Dobrú chuť:))

 

Related Posts

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.