Túto polievku som vymyslela počas posledných chladných mesiacov, kedy sa nám žiada teplejšia a sýtejšia večera.
Pre bábätko zhruba od 10tich mesiacov som ju pripravovala, ako obedný príkrm.
V mrazáku som mala ešte teľacie kosti z domáceho chovu a chcela som spraviť inú polievočku, ako klasický teľací vývar. Skúsila som nasledovnú kombináciu, ktorá sa naozaj osvedčila a chutila od najmenšej po pána domácnosti:)
Vyžaduje namočenie mungo fazuliek a pohánky vopred, preto nie je príprava tejto polievky úplne náhodná, ale treba ju trochu naplánovať.
Mungo fazuľky potrebujú namočiť na 12-18 hodín. Pohánke stačí 4-6 hodín. Teľacie mäso som rozmrazovala pomaly v ľadničke. Všetko som si pripravila ráno a polievku varila večer. Odporúčam ju pripravovať niekoľko hodín. Tento spôsob dlhodobého varenia som zvolila vďaka poznatkom s čínskej kultúry. Takto varená polievka by mala dostať do tela teplo a energiu. Ak už máte všetko namočené, môžeme začať variť. Poďme na to!
Na polievku potrebujeme:
3/4 hrnčeka pohánky ( namočená na 4-6 hodín)
1 hrnček mungo fazuliek (namočených na 12-18 hodín)
bobkový list
1 paštrnák alebo petržlen
2-3 mrkvičky
štvrťka zeleru
2 listy kučeravého kelu
teľacie mäso do polievky (množstvo nechám na vás aký ste milovnící mäsa)
1 lyžica ghee masla
Na dochutenie potom čo odoberiete bábätku:
himaláska soľ podľa potreby
1 lyžica zmesy byliniek do zeleninovej polievky bez pridaných konzervantov
2-3 lyžice ume octu (pridávame tesne pred dovarením)
nastrúhaný parmezán ( na posypanie, chutil dospelákom)
Pohánku aj mungo fazuľky opláchneme a namočíme do misky so studnenou vodou na už spomínan čas. Odložíme do chladu a tmy. Potom ich zlejeme a opäť prepláchneme. Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky, alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Ak robím polievku pre detičky, tak strúham. Krajšie mi potom spapajú všetku zeleninu a nevyberajú čo je zeler, petržlen či mrkva:)
Zeleninku osmahneme na ghee masle a keď je zľahka orestovaná pridáme mäso. Opäť osmehneme. Za stáleho miešania pridáme opláchnuté mungo fazuľky. Napokon zalejeme poriadne studenou vodou, môžete aj viac, pretože ja nechávam polievku variť 5-8 hodín.
Nie je to však nutnosť. Mala by sa vám uvariť do 2-3hodín, v tlakovom hrcni aj skôr. Pokiaľ ju budete variť dlhšie pohánku pridajte tak v polovici varenia. Ak polievku zavriete do tlakového hrnca, kľudne dajte všetko naraz. Nezabudnite pridať bobkový list. Ak z polievky neodoberáte pre bábätko, môžete ju ochutiť na začiatku, okrem ume octu. Ten podporuje trávenie a jeho sladkasto slaná chuť by sa dlhým varom znehodnotila. Občas polievku premiešajte. Keď sa mäsko odlepuje od kostí a je hustá až biela, tak by mala byť hotová. Polievku pred podávaním možete posypať nastrúhaným parmezánom a pre dospelých ochutiť troškou čierneho mletého korenia.
Dobrú chuť:))