Zeleninovo tuniakové fašírky so pšenom a opečenou cibuľkou

INGREDIENCIE:
• 2 veľké konzervy tuniaka vo vlastnej šťave 
• 1/2 hrnčeka hrášku
• 1/2 hrnčeka kukurice
• 1 strúčik cesnaku
• čierne korenie
• 1-2 jarné cibuľky
• štipka červenej sladkej papriky
• štipka kurkumi
• 1-2 lyžice hroznového oleja
• 1 vajíčko (dobrovoľné)
• morská soľ podľa vašej chuti
• 1 lyžica oregana
• 1-2 lyžice hrašky na zahustenie 
• 1/2 hrnčeka pšena
• 1-2 lyžice ghee masla
• 1 veľká biela cibuľa

Zeleninové fašírky na mnoho spôsobov sú v našom jedálnom lístku pravidelná jazda. Sú veľmi chutné, ako teplé, ale aj studené. Synčekovi ich občas pribalím aj do školy na desiatu. Najmä ak vieme, že bude v škole na obed niečo čo nemán rád:) V uzavretej nádobe v chladničke vydržia chuťovo dobré aj dva dni. Dobre sa mrazia. Keď mám viac času, alebo chuť, tak si ich pripravím väčšie množstvo a namrazím si ich. Tak poďme na ich prípravu.

Do veľkej misy dáme tuniaka zbaveného vody z konzervy. Pridáme na drobno posekanú jarnú cibuľku, hrášok, kukuricu a pretlačený strúčik cesnaku. Dochutíme koreninami podľa vašej potreby. Je na vás či do nich pridáte aj vajíčko. Vďaka nemu budú lepšie držať a sú pevnejšie.  Vzniknutú zmes pomiešame a rozdelíme na polovicu. Jednu dáme do mixéra a rozmixujeme do hladka. Pomixovanú časť vrátime späť do misy k zvyšnej zmesi. Pridáme jednu až dve lyžice hroznového oleja a dôkladne premiešame. S takto spracovanej zmesi tvoríme fašírky. Vezmeme do ruky, albo pomocou veľkej lyžice naberieme  toľko zmesi, aby sa nám spravila fašírka menšia ako dlaň. Lepšie potom držia formu. Vytlačíme z nej ešte šťavu a “odšťavenú” vyformujeme. Ukladáme ich na vyložený plech papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov. Vyberáme potom čo sú fašírky súvisle sfarbené do zlatista.

Často ich konzumujeme samotné, alebo s kopčekom uvareného pšena, ktoré pridáme do cibuľky orestovanej na ghee masle.

Related Posts

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.