Rýžový nákyp ma sprevádza od útleho detstva až do dnešných čias, kedy ho opäť robím mojim deťom, občas aj pre seba. Je to časovo náročnejšie jedlo na prípravu, tak ho volím najčastejšie počas víkendov, alebo sviatkov. Vždy bol pre mňa sviatok keď sme rýžový nákyp mali. Tento krát som sa ho snažila upraviť kvôli našej rodinej intolerancii na mlieko, aby bol bezlaktózový. Obohatila som ho o mak, pretože jeho výživové hodnoty sú úžasné a pre telo prospešné, napriek tomu si myslím, že ho máme v bežnom jedálničku málo zastúpený, ak nekonzumujete často nie práve najvhodnejší makový kysnutý závin:) Verím, že aj tento nákyp Vám bude chutiť. Tak poďme na to.
INGREDIENCIE:
• 300 g naturálnej alebo basmati ryže
• 300 g naturálnej alebo basmati ryže
• 2 l domáceho mandľového mlieka
• malý hrnček hrozienok
• 4 lyžičky škorice
• 4 polievkové lyžice čiernej vanilky
• med rýžový, alebo obilninový slad
• klinčeky
• voliteľné ingrediencie nákypu: ovocná náplň nákypu (fantázii sa medze nekladú, najlepšie čo máte čerstvé doma) či už jablká, hrušky, broskyne, marhule, arónie…
• domáce orieškové maslo (viď recepty pomazánky, dipy, omáčky)
• mak
• xylitol
• mandle (vopred, ošúpané a namočené aspoň na 8 hodín v studenej vode a uložené v ladničke)
Mandľové domáce mlieko vyrobíme namočením mandlí na 8 hodín do studenej vody. Uložíme ich na tmavé miesto. Po 8 hodinách, kedy by sa nám prospešné enzými mali v mandliach aktivoať, vodu v ktorej sme ich namáčali vylejeme. Pokiaľ sme mali mandle v šupke, tak by sme ich teraz mali očostiť. Šupka by sa mala dať odstrániť veľmi ľahko. Mandle mixujeme vždy bez šupky. Postup je nasledovný. Mandle zalejeme čistou vodou a vo výkonom mixéry mixujeme do hladka. Pomer mandlí a vody je 1:2, alebo 1:3 , podľa toho akú hustotu preferujete. Pri tomto recepte by som zvolila 1:3 v prospech vody. Ak ste si nestihli mandle namočiť vopred, nechajte ich aspoň pár minút vo vode, aby ste ich zbavili prípadných nečistôt a ďalej postupujte rovnako.
Vami zvolenú ryžu dôkladne prepláchneme v sitku. Zbavíme od viditeľných nečistot. Dáme ju variť, na miernom ohni, do 2 litrov mandľového mlieka. Pridáme pár sušených klinčekov. Na miernom ohni varíme za občasného miešania.Pokiaľ sa vám mandľové mlieko vstrebalo a ryža sa vám zdá ešte tvrdá, dolievajte po trochách vodou, kým sa ryža neuvarí.
Uvarenú ryžu zmiešame s 3 lyžicami vanilky a 3 lyžičkami škorice. Pridáme 3/4 hrnčeka vopred namočených hrozienok a na sucho opražených mandlí na teflónovej panvici. Do vymastenej zapekacej misy dáme spodnú vrstvu rýžovej zmesi. Vrch možeme potrieť, orieškovou pastou, alebo pomletým makom, zmiešaným s xylitolom. Následne poukladáme vrstvu dôkladne umytého a pokrájaného ovocia, ktoré odporúčam nezbavovať šupky. Ovocie zľahka posypeme zvyšnou lyžičkou škorice, vanilky a pokvapkáme nami zvoleným sladidlom. Na záver dáme poslednú vrstvu rýžovej zmesi a nákyp vložíme do vyhriatej rúry na 185 stupňov, zhruba na 25-30 minút.
Kto má rád šťavnatý rýžový nákyp, tak si može prichystať navyše čerstvo odšťavenú šťavu.
Pred podávaním porciu poliať. Veľmi chutné je odšťavené granátové jablko. Vďaka klinčekom má nákyp vianočnú atmosféru a chutí nielen malým, ale aj dospelým maškrtníkom.