Myslím, že existuje veľmi veľa variácií tradičných vianočných chodov, ako aj zvyklostí.

U nás na východe časť rodiny neodmysliteľne jedla bobáľky, ďaľšia mala šošovicový prívarok na obed pre zdravie a bohatstvo, nakrájané jablko v zemiakovom šaláte či kapustnicu s paradajkovým pretlakom:)

 

Ja som si prispôsobila vianočné menu za posledné roky tak, aby nám po ňom nebolo ťažko. Odvykla som si od pocitu prejedenia sa, či ťažkého žalúdku, tráviacich problémov a mnohých kíl navyše po sviatočných dňoch.

Ponúkam Vám nahliadnuť do mojich receptov a možno sa inšpirovať.

Hlavné je aby ste si sviatky užili v pokoji a nie so žlčníkovým záchvatom na pohotovosti:)

Veľa lásky a oddychu Vám prajem.

 

Vianočná kapustnica

300g kyslej kapusty

2 veľké mrkvi

100 g adzuki fazule

2 cesnakové strúčiky

1/2 zeleru

sušené slivky

2 petržleny

bobkový list

čerstvý zázvor

3 – 4 lyžice paradajkového pretlaku, alebo kečupu

zmes hríbov

morská soľ

1 veľká cibuľa

1 liter zeleninového vývaru

kto má rád a uznáva mäso tak 1/2 klobásky z mangalice

V jednom hrnci si dáme do mäkka variť adzuki fazuľu so štipkou soli a bobkovým listom.

Na rozpálenom oleji osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme očistenú a postrúhanú mrkvu,zeler aj petržlen. Do tejto polievky odporúčam všetku zeleninu postrúhať, lepšie pustí sladkú chuť. Celú zmes za stáleho miešania opražíme a pridáme pretlačený cesnak. Do zmesi pridáme kyslú kapustu a zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou. Prikryté všetko varíme.

Hríby zalejeme v hrnčeku horúcou vodou a necháme naboptnať.

Potom ich bez tej vody pridáme spolu s udusenou adzuki fazuľkou. Prihodíme za hrsť sušených sliviek, paradajkový pretlak a za prst čerstvého očisteného zázvoru. Všetko necháme spolu variť ešte asi 1 hodinu. Aj pri tejto polievke platí pravidlo, že na druhý deň chutí lepšie.

                      

Kešu majonéza

150g kešu orechov

1šalotka

1/2 malej lyžičky cesnaku

1/4 hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy

2 lyžice kvalitného olivového oleja

štipka himalájskej soli

Prvú si pripravíme kešu majonézu, aby mala čas odstáť v ľadničke.

Kešu orechy namočíme aspoň na 2 najlepšie na 8 hodín do studenej vody. Scedené orechy následne mixujeme v mixéry so šalotkou, citrónovou šťavou,cesnakom a soľou, do krémovej konzistencie. Ak treba môžete pridať pár lyžíc studenej vody. Na dosiahnutie krémovej konzistencie na koniec postupne pridajte olivový olej. Uistite sa, že vám olej naozaj chutí aj samostatne, aby ste si nepokazili chuť majonézy. Hotový krém dáme v uzavretom sklenom poháry do ľadničky. Takto by mala vydržať 2 týždne.

Vianočný ľahký zemiakový šalát

8 zemiakov pripravených v parnom hrnci

3 slepačie vajíčka alebo 8 prepeličích

1-2 vymačkané citróny

1 nakladaná mrkva s hráškom

2 šalotky

1 malý grécky jogurt

soľ a korenie podľa chuti

ume ocot

kešu majonéza podľa chuti

kyslé uhorky

Zemiaky v šupke pripravíme na pare zhruba 30 minút.

Kyslé uhorky a šalotku nakrájame na drobné kúsky. Zeleninu môžeme uvariť do mäkka v osolenej vode, alebo kúpiť v skle zaváranú. Majú ich bežne v bio obchodoch.

Vajíčka uvaríme na tvrdo. Vychladené zemiaky ošúpeme. Spolu s vajíčkom nakrájame na kocky, alebo pretlačíme cez sitko, ktoré používame pri príprave zemiakového šalátu. Všetko spolu premiešame v miske. Pridáme šalotku, uhorky a zeleninu.

Podľa potreby dochutíme ume octom, ktorý robí príjemnú kyselkavú chuť a podporuje trávenie a citrónovou šťavou. Na záver začneme pridávať kešu majonézu. Množstvo nechám na vás. Ja som na toto mnozstvo šalátu pridala cca 200g kešu majonézy.

,,Vlhkosť” šalátu môžeme podporiť malým balením gréckeho jogurtu.

Hotový šalát by som pre prvým podávaním nechala odstáť aspoň 8 hodín, aby mali čas splynúť všetky chute.

Treska (alebo iná vami zvolená ryba) marinovaná v miso paste

1 veľký plát očistenej tresky

3 lyžice sladkej miso pasty

2 vetvičky čerstvého rozmarínu

morská soľ

Tresku dôkladne umyjeme, necháme odkvapkať a  položíme na plech vystlaný alobalom. Zľahka ju posolíme hrubozrnou morskou soľou a dôkladne po nej lyžicou rozotrieme sladkú miso pastu. Položíme 2 vetvičky rozmarínu, rybu zabalíme do alobalu a necháme aspoň hodinku v chlade odstáť, aby sa rybička spojila s miso. Potom dáme grilovať na 25 minút. K tomuto pokrmu si môžete pripraviť grilovanú zeleninku, alebo šalát.

RAW BROWNIE

90g ďatlí

100g hrozienok

400g zmesi rôznych orechov orechov

štipka kardamonu

1 lyžička chai tee korenia

 3 lyžičky škorice

50g kakaový prášok (nemusí)

POLEVA

60 ml kokosového tuku

170 ml javorového sirupu

53 g kakaový prášok

Orechy namočíme aspoň na 8 hodín. Potom ich necháme vysušiť, pomôcť si môžeme aj opražením na panvici. V mixéry rozomelieme na múku, nenechávame príliš dlho aby nepustili olej. Datle a hrozienka namočíme predom do studenej vody, aspoň na 3 hodiny. Scedené ich pridáme k posekaným orechom a rozmixujeme všetko na súvislú masu. Pred dokončením pridáme kakao a zvyšné korenie. Môžeme pridať aj dve lyžice studenej vody, pokiaľ by bola zmes priveľmi hustá. Všetko spolu premixujeme. Zmes vyklopíme do misky a rukou ešte premiešame, aby vznikla súvislá masa. Hotovú zmes dáme do misky vystlanú papierom na pečenie. Roztlačíme po celej dľžke na súvislú cca 2cm vrstvu. Hotové cesto polejeme raw čokoládou, ktorú si prichystáme roztopením kokosového tuku, rozmixovaného v mixéry s kakaom a javorovým sirupom. Hotové brownie, necháme aspoň na 3 hodiny odstáť v ladničke.

Vlašský koláčik vo vianočnom šate

1 hrnček vlašských orechov

3 vajíčka

2 polievkové lyžice medu

korenia na dochutenie voliteľné

1 lyžička škorice  alebo chai ty zmesi

štipka kardamonu pokiaľ máte radi exotickú príchuť

Vlašské orechy zbavíme možných plesní, ktoré sú časté v orechoch a neviditeľné voľným okom, tým že ich namočíme na pár hodín do studenej vody a následne opäť necháme dôkladne vysušiť, alebo aspoň v rýchlosti opražíme na sucho na panvici. Pomelieme ich v mlynčeku, alebo výkonom mixéry na prášok. Vajíčka oddelíme od bielka, ktorý vyšľaháme na sneh so štipkou soli. Žľtka zmiešame s medom a následne zľahka primiešame do snehu. Všetko jemným miešaním spojíme a vylejeme do malej misy na pečenie. Pečieme na 180 stupňov zhruba 25-30 minút.

Vychladený koláč polejeme raw čokoládovou polevou a pred podávaním posypeme mrazenou lesnou zmesou.

Related Posts

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.