Týmto koláčom som sa inšpirovala od skvelej českej foodblogerky Markéty Pavleje, ktorá ho robila s ricottou. Ja som použila tvaroh, ktorý je v našej rodine veľmi obľúbený a musím povedať, že je to jeden z najchutnejších koláčov, aké som skúšala. Fotografia ani nevie zachytiť jeho skvelú chuť:) Pokiaľ trpíte na intoleranciu lepku, tak je pre vás ako stvorený. Poďme sa pozrieť čo na tento bezlepkáč potrebujeme.
• 250 g tvarohu (môžete použiť aj bezlaktózový)
• 190 g hnedého cukru
• 4 vajíčka
• 240 g mandľovej múky
• 120 g masla alebo kokosového tuku
• 1 vanilkový struk
• kôru z jedného chemicky neošetreného citrónu
• štipku soli
• plátky mandlí na ozdobenie
V mixéry vymixujeme zmäknutý nami zvolený tuk spolu so 150 g cukru, vanilky, citrónovou kôrou, pokiaľ nevznikne kompaktná hladká masa. Následne do nej postupne za stáleho mixovania pridávame žĺtka, tvaroh a mandľovú múku. Opäť mixujeme kým nie je zmes úplne hladká.
V samostatnej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli na pevný sneh. Potom do neho pridáme zvyšných 40 g cukru a šľaháme tak, aby cukor splynul so snehom. Takto pripravený sneh postupne jemne primiešaváme do predpripraveného cesta. Misku na pečenie s priemerom zhruba 24cm vytrieme tukom a vyložíme papierom na pečenie spodok, aj boky misy. Cesto nalejeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov zhruba na 40 minút. Pokiaľ máte veľmi silnú rúru na pečenie, tak teplotu znížte, prípadne koláč na prvý krát sledujte. Tesne pred dopečením posypeme mandľovými lupienkami.
Po vybratí necháme dôkladne vychladnúť, aby nám držal formu a nerozpadával sa. Predsa len nedrži ho lepok po kope:)