Poznáte ten moment, keď do niečoho zahryznete a viete, že to je ten jeden z premlomových receptov, ktorý bude viac ako bežný?:) Toto sa práve pred chvíľou stalo mne s týmto geniálnym tekvicovým cheescakom.
Je to trochu piplačka ho pripraviť, ale určite stojí za to.
Skúste a budete hviezdou:) Musím uznať, že jeseň kuchyni naozaj mimoriadne pristane.
Dosť bolo rečí a poďme rovno na recept.
Tekvicový cheescake
korpus:
50 g masla
1/2 hrnčeku medu
1,5 hrnčeka pomletých ovsených vločiek
1,5 hrnčeka celozrnej múky
1 čl škorice
štipka kardamonu
štipka badyánu
štipka mletého zázvoru
1 vajce alebo 4 prepeličie
krém:
300 g tekvicového pyré
250 g tvarohu
175 g gréckeho jogurtu
3-5 lyžíc medu podľa jeho chute
1/2 vanilkového lusku
štipka kardamonu
1 lyžička mletej škorice
štipka mletého badyánu
40 g kukuričného škrobu
3 vajíčka ( ja som mala len 2 a pridala som 4 prepeličie k tomu)
30 g pekanových alebo vlašských orechov (prípadne obe)!- –
zdravší cukor podľa chuti na posypanie tekvice pri pečení (xylitol, erytrytol, trstinový)
Korpus pripravíme nasledovne. V malom hrnci roztopíme maslo a zmiešame s medom. Do vychladnutého masla pridáme vajíčko a rozmiešame. V druhej miske zmiešame suché ingrediencie, ktoré napokon zmiešame s maslovou časťou.
Tortovú formu s odopínacími bokmi jemne vymastíme a vysypeme múkou. Na dno rovnomorne nanesieme cesto a necháme piecť na 180 stupňov zhruba 15-20 minút, do zlatista.
Medzi tým ošúpeme tekvicu, nakrájame na malé kúsky, ktoré dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tekvicu posypeme cukrom, alebo aj nemusíte. Pečieme v rúre na 180 stupňov do mäkka.
Hotové rozmixujeme do hladka.
Tvaroh zmiešame s jogurtom, medom vanilkou, škoricou, kardamonom a škrobom. Následne po jednom zašľaháme vajíčka. Pripravený hladký krém nalejeme na korpus a dáme piecť do rúry na 120 stupňov. Na spodok rúry dáme pekáčik s vodou. Takto pečieme koláč zhruba 1 hodinu, alebo kým sa nám krém neprestane hýbať keď jemne zatrasieme plechom. Tesne pred dopečením posypeme zmesou na drobno posekaných orieškov.