INGREDIENCIE:
• 1000 g listov mladého špenátu
• 1000 g listov mladého špenátu
• 1 veľká cibuľa
• 1 strúčik cesnaku
• ume ocot
• ghee maslo
• 1/2 malej lyžičky morskej soli
• 1/2 hrnčeka domáceho mandľové mlieko
• citrónová šťava
Na ghee masle osmahneme cibuľu do zlatista. Pridáme dobre umyté špenátové listy. Do zmesi AhoA prelisovaný cesnak a soľ. Špenát dusíme na miernom ohni do mäkka. Hotovú zmes dochutíme ume octom. Polievku dáme do mixéru, zalejeme domácim mandľovým mliekom, podľa hustoty, ja si dávam pol hrnčeka. Podľa vašej chuti dochuťte citrónovou šťavou. Na vrch dáme prepeličie vajíčko upravené ako volské oko. Pokiaľ nemáte prepeličie, rovnako dobre poslúžia j slepačie:) Dozdobýme údeným lososm a posypeme konopnými semienkami.
Mandľové domáce mlieko
základ:
1 hrnček (cca 145 g) mandlí (vopred namočíme na 8-12 hodín )
4 hrnčeky vody (950 ml) moja obľúbená je aqua angels
sladená forma:
2-3 medjool datle prípadne 1/2 hrnčeka vopred namočených sešených hrozienok
1 čerstvý očistený vanilkový lusk
40 g javorového sirupu alebo rýžového, obilovinového sladu
slaná verzia:
1/2 lyžičky červenej mletej papriky
štipka mletej kurkumi
1 lyžica himalájskej soli
V mixéry rozmixujeme vopred namočené orechy zbavené šupky spolu s vodou do hladka. Pokiaľ chcete úplne tekuté orechové mlieko, môžete ho precediť cez jemné sitko. Osobne ich nepreceďujem. Pokiaľ ho mixujem v kvalitonom a silnom mixéry, je hladké a lahodné.
často krát ho ponechám neutrálne a ochucujem dodatočne, podľa potreby či ho užívam na sladký, alebo slaný pokrm.