S nástupom chladného počasia, ako k nám už zavítalo sa u mňa zvyšujú chute na teplé jedlo.

Zároveň mám sklon zjesť menej, ale podstatne sýtejšie, ako v lete.

Pre mňa v tomto období sú strukoviny absolútne top. K tomu rôzne druhy zeleninky a teplých korení.

Vybrala som sa na krátky výlet do Prahy a chytila som práve menší orkán. Cesta sa pretiahla na 7 a pol hodiny vo vlaku,kvôli popadaným stromom a výpadku prúdu, tak som mala veľa času listovať časopismi s jedlom. V českom Apetíte som našla recept na šošovicový dhal a okamžite som na neho dostala chuť. Bohužiaľ vo vlaku som nenašla nič iné pre mňa prijateľné k jedlu, ako vajíčka s parmezánom:)

Na druhý deň som si ho preto hneď spravila a trochu do toho pridala moje dobrotky.

Na internete je uvedených viacero spôsobov, ako ho pripraviť a toto je pre mňa jedna z veľmi chutných možností.

Navyše karfiol, ktorý do neho pripravíme zvlášť je veľmi chutný sám o sebe a  môžete ním nahradiť chipsy, chrumky alebo tyčinky na zobanie pre návštevu, alebo pri telke.

Na prípravu karfiolu potrebujeme:

1 hlava karfiolu

čerstvé bylinky ako petržlenová vňať, koriander, alebo bazalka

olivový olej

hrubozrná soľ

dhal:

250 g lúpanej červenej šošovice

1 hrnček uvareného cíceru

400 g veľkých rajčín alebo konzerva drvených rajčín

curry

1 malá chilly paprička ak máte radi pikantné

soľ

čierne korenie

1 lyžica horčicových semien

1 cibuľa

3 strúčiky stredného cesnaku

ume ocot podľa chuti

 

Ako prvý som dala piecť karfiol. Rozdelíte ho na malé hlavičky a umytý, odkvapkaný uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pridáme 2 lyžice oleja a hrubozrnú soľ podľa chuti. Dôkladne premiešame a dáme piecť do vrchnej časti rúry na 220 stupňov do zlatista.

Počas pečenia som ich pár krát premiešala a ešte posprejovala olejom v spreji.

Hotový karfiol som zmiešala s nami zvolenou čersvou na drobno pokrájanou bylinkou.

Veľké rajčiny som nakrájala na kocky a dala restovať na 2 lyžice hroznového oleja, alebo olivového oleja na varenie. Na strednom ohni ich nechám dusiť do mäkka. Na vedľajšej panvičke som na troške oleja orestovala cibuľu, na jemno nakrájaný cesnak a chilly. Po dorestovaní som pridala horčicové semienka, ktoré spolu so zmesou pražila 2 minútky. Prisypala som opláchnutú červenú šošovicu, dochutila ju curry korením, premiešala a takto hotovú zmes pridala k zmäknutým papradajkám. Všetko som zaliala 0,5 litrom vody. Po zovretí stiahla oheň, prikryla a nechala dusiť kým sa uvarila šošovica. Trvá to zhruba 15 minút. Cícer môžete použiť zaváraný, alebo čerstvý. Nezabúdať surový namáčať aspoň na 8 hodín. Potom uvariť najrýchlejšie v tlakom hrnci v jemne osolenej vode, spolu s bobkovým listom. Cícer pridávam do hotovej šošovicovej zmesi na záver. Dochutíme ume octom ak máte radi a zdobíme karfiolom. Výborné, sýte jedlo.

Related Posts

Latest Stories

Vianočná večera

Lososové fašírky

Vianočný Daniel Wellington

Pečené vločky s gréckym jogurtom a jablkami

Domáce tortily

Tekvicový cheescake

Šošovicový dhal

Pšenovo banánový chlebík

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.