Rada používam do detských príkrmov vopred zamrazené pyré zo strukovín. Príprava strukovín je časovo náročná. Potrebuje podľa druhu namočiť na niekoľko hodín. Ak ju varíme pre bábätko tak je vhodné ju dlho variť, aby sme docielili čo najľahšiu stráviteľnosť a zbavili potencionálneho nadúvania. Veľmi sa mi chuťovo osvedčila klasicky šošovicová,adzuky fazuľky. Chuťovo najmä pyré z bielych maslových fazuliek. Príprava je nasledovná:
1 hrnček bielej maslovej fazuľky
bobkový list
riasa kombu alebo wakame
voliteľné:
ghee maslo
šalotka alebo pórik
Bielu fazuľu namočíme na 12 hodín. Uložíme na studené tmavé miesto, aby nám neskysla. Aj počas namáčania, môžeme vodu vymeniť. Nikdy nepoužívajte vodu v ktorej sa strukovina namáčala na následné varenie. Po namáčaní je vhodné strukovinu ešte v sitku prepláchuť zo 3 krát studenou vodou. Takto ,,upravenú” strukovinu dáme variť do zhruba 4 násobného množstva vody, oproti množstvu strukoviny. Pridáme bobkový list, prípadne riasy, ktoré pomáhajú urobiť strukovinu stráviteľnejšou. pozor väčšinu rias pred použitím treba tiež na určitý čas namočiť.
Po zovretí vody, stíšime na mierny oheň a za stáleho jemného bublania dlho varíme:) Na začiatku môžeme zbierať penu, ktorá sa nám bude tvoriť. Opäť tým docielime ľahšiu stráviteľnosť. Mäkkučkú fazuľku môžeme po dpvarení zmiešat na ghee masle opraženým pórikom, alebo šalotkou. Následne rozmixovať. Ponechajte si len toľko vody z varenia, aby vám vzniklo pyré. Nerozmixujte to na riedku zmes. Nezabudnite pred mixovaním vybrať bobkový list, prípadne riasy. Vychladenou zmesou naplníme silikónové formičky, z ktorých sa potom veľmi ľahko vyklopia mrazené kocky. Nenapĺňajte plastové. Hrozí že pri jednotlivom vyberaní sa vám môžu ulomiť kúsky plastu. Pokiaľ si chcete pripraviť pyré pre bábätko pred prvým rokom, odporúčam adzuky fazuľky, ktoré sú spolu s červenou šošovicou najľahšie stráviteľné. Z červenej šošovice nerobievam mrazené kocky, lebo tá sa rýchlo uvarí bez väčšej predprípravy. Pokúste sa takto pripravené pyré spotrebovať do 2 mesiacov.