Tento koláč sa výborne hodí na raňajky a do školy deťom na desiatu či olovrant.
Tiež sa dá pripraviť na viacero spôsobov.
Do cesta môžete primiešať aj kúsky horkej čokolády, prípadne trochu džemu.
Pre tých ktorý nemajú radi oriešky môžete ich vynechať a milovníci opäť pridať.
240 g celozrnej múky
100 g xylitolu
1 malá lyžička sódy bikarbóny
škorica
chai tee korenie
75 g vlašských orechov alebo mandle
2 banány
1 vajíčko
60 ml kokosového tuku
60 ml jogurtu
150 g uvareného pšena
V miske zmiešame múku, xylitol, sódu bikarbóny, prášku do pečiva, škorica, chai tee korenie podľa chuti a vlašské orechy, ktoré na drobno pokrájame.Všetko premiešame. V mixéry mierne rozmixujeme banány. K banánom pridáme vajíčko, jogurt a kokosový tuk. Nakoniec pridáme uvarené pšeno a dôkladne premiešame. Nakoniec spolu spojíme obe zmesi a nalejeme do formy na srnčí chrbát, ktorú pred tým vymstíme kokosovým tukom. Pečieme zhruba 40 minút na 180 stupňoch. Potom chleník prikryjeme alobalom a ešte dopekáme zhruba 20 minút.