Polievka a paštéta z bielych maslových fazuliek

Veľmi ma baví vyrábať strukovinové nátierky. Odjakživa som mala strukoviny rada, aj keď som ani nevedela akým neuveriteľným zdrojom rastlinných bielkovín sú. Nie som úplne fanúšik mäsa, preto dbám na to, aby sme netrpeli doma bielkovinovým deficitom. Predsa len sú základnou stavebnou jednotkou tela a termický efekt potravín tiež hovorí výrazne v prospech bielkovín:)

Jedinou nevýhodou, ktorú strukoviny majú je, že si ich človek nevie pripraviť za chvíľu a chce to trochu plánovania. Dostatočné prednamočenie aspoň na 8 hodín (rôzne strukoviny majú rôznu dobu namáčania), následne dlhšie varenie, ak práve nevlastníte výborný parný hrniec. Preto keď pripravujem strukovinu, rozmýšľam ako z nej vyrobiť viac vecí, čo si prípadne aj namrazím.

Z dnešnej bielej maslovej fazuľky som pripravila polievku a paštétu.

Budem rada ak mi dáte vedieť či Vám chutila. Ja som z nej nadšená:)

Sýta polievka z bielej fazule

300 g bielej fazule (môžete množstvo navýšiť o 100g ak z nej chcete pripraviť aj paštétu)

2 veľké mrkvy

1 biela cibuľa (môźe byť aj obyčajná)

1 – 2 strúčiky cesnaku

bobkový list

čierne korenie

3 listy ligurčeka

1 malú lyžičku sladkej červenej papriky

3 malé lyžičky morskej soli

1 veľkú lyžicu sušeného majoránu

1 liter zeleninového vývaru

ghee maslo

riasa kombu

Bielu fazuľu dôkladne umyjeme a namočíme aspoň na 8 hodín do studenej vody. Odložíme na tmavé miesto, aby nezačala klíčiť, prípadne neskysla.

Po namáčaní fazuľu zlejeme, opäť prepláchneme a dáme dusiť na mäkko do osobitného hrnca, s jednou malou lyžičkou soli, bobkovým listom, riasou kombu a pár guličkami čierneho korenia. Pokiaľ robíte porciu aj pre bábätko, vynechajte soľ a čierne korenie. Pozor, nepoužívame už vodu, v ktorej sa fazuľa máčala.

Na rozpálenom ghee masle osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme očistenú a postrúhanú mrkvu. Do tejto polievky odporúčam mrkvu postrúhať, lepšie pustí sladkú chuť. Celú zmes za stáleho miešania opražíme a pridáme pretlačený cesnak. Chvíľu ešte podusíme, aby chute spolu splynuli. Dochutíme soľou, mletou sladkou paprikou. Počkáme kým sa uvarí fazuľa a potom zeleninovú zmes primiešame do hrnca s fazuľou. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom a vodou tak aby hladina bola mierne nad fazuľou. Pridáme poslednú lyžičku soli,nadrobno nasekaný ligurček, majorán a celú polievku, ešte necháme prevrieť a 15 minut povariť, aby splynuli všetky chute spolu. Nakoniec polejeme trochou ume octu.

Ak sa púšťate do výroby paštéty tak odoborte z uvarenej polievky fazuľu, spolu aj s trochou šťavy a mrkvi.

Na výrobu paštéty potrebujeme:

250 g uvarenej bielej fazule

1 mrkvu

1 strúčik cesnaku

1 červenú cibuľu

hrsť tekvicových semien

hrsť slenčnicových semien

ghee maslo

1 malú čerstvú chilly papričku

morskú soľ

1 lyžicu sušeného rozmarínu

1 vajíčko

Na ghee masle opražíme nakrájanú cibuľku. Jemne osmahneme a pridáme semienka. Pražíme do chrumkava. Tesne pred dokončením pridáme pretlačený cesnak a chilly papričku.

Posypeme sušeným rozmarínom a premiešame. Maslové fazuľky rozmixujeme do hladka spolu s mrkvou a trochou vývaru na hustú kašu. Primiešame ku zmesi na panvici, pridáme vajíčko a všetko dôkladne premiešame.  Hotovú zmes prípadne dochutíme soľou. Formičky na pečenie do ktorých budeme dávať paštétu zľahka vytrieme nami zvoleným tukom. Ja som použila olivový olej v spreji a 5 veľkých silikónových formičiek.

Dáme piecť do rúry vyhriatej na 210 stupňov zhruba 20 minút, kým nebudú kraje zlatisté a z vrchu pevná ,,kôrka”.

Hotové paštéty necháme vychladnúť. Rada ich podávam s tenučkým sardínskym chlebíkom, ktorý je sušený a chrumkavý ako krekry. Na vrch môžeme pridať jedno prepeličie vajíčko pre chuť. Klasické slepačie neodporúčam. Zbytočne veľa bielkovín naraz v jednom jedle. Posypte klíčkami a pridajte si čerstvú zeleninku.

Dobrú chuť.

Related Posts

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.