INGREDENCIE:
• 2 zelené papriky
plnka:
• 100-130 g cereálnej alebo basmati ryže
• 1 tempeh
• 1 šalotka
• lyžica oregana
• 1-2 cesnaky
• 1/2 lyžice hroznového oleja alebo iného tuku
omáčka:
Na ghee masle som restovala na polovicu prekrojené cherry paradajky. Najkôr sprudka, potom som stíšila plameň a dusila ich do mäkka. Pridala som čerstvú bazalku a pretlačený cesnak. Všetko podľa vlastnej chuti.
Keď boli úplne makučké prepasírujete ich cez sitko, pomocou lyžice priamo na plech pokvapkaný olivovým olejom
Piekla som všetko spolu s tempehovými guľkami do zlatista.
Máte radi našu tradičnú slovenskú kuchyňu, ale radi by ste ju skúsili na zdravší spôsob? Tak tento recept vám zaručene učaruje. Výborné, sýte jedlo. Taktiež dobre chutí aj po opätovnom rozmrazení.
Cereálnu ryžu umyjeme v sitku, necháme odkvapkať a dáme variť na pár kvapkách oleja, jemne posolenú. Zalejeme ju 4 násobným množstvom vody, oproti použitému množstvu ryže. Nécháme zovrieť, potom oheň stíšime a pomaly varíme, kým sa nevyparí vody. Potom ju odstavíme z ohňa, prikryjeme a necháme pomaly dôjsť.
Šalotku opražíme na oleji spolu s na jemne postrúhaným tempehom a dochutíme koreninami. Tempeh používam veľmi rada nie len preto, že má skvelú chuť, ale preto, že je plný bielkovín a zdravý. Je z fermentovanej sóje, ktorá je pre nás vďaka fermentácii ľahko a plnohodnotne vstrebateľná. Je to v podstate najzdravšie spracovaná sója. Následne ryžu zmiešame s tempehom, šalotkou a naplníme vyčistené papriky. Sklenenú misu na pečenie zľahka potrieme hroznovým olejom. Nalejeme paradajkovú omáčku. Položíme do nej naplnené papriky. Ak sa nám zvýši ryžovo tempehová zmes, pripravíme z nej guľky, ktoré položíme do paradajkovej omáčky, k paprikám. Pečieme na 200 stupňov, kým nie je vykúkajúca zmes z papriky do zlatista.