Pečený karfiol s miso pastou

Máme doma karfiolové obdobie. Milujeme jeho variabilnosť. Toľko úžasných pokrmov sa dá z tejto zdravej zeleninky pripraviť. Ak som vás nepresvedčila tu je niekoľko dôvodov prečo túto cenovo dostupnú pochúťku začať pripravovať.

  • Silná podpora imunitného systému
  • Ochrana buniek pred rakovinovým bujnením
  • Vychytávanie voľných radikálov
  • Účinná prevencia pred vznikom rakoviny
  • Podporuje správne trávenie
  • Zlepšuje vyprázdňovanie
  • Detoxikácia hrubého čreva
  • Podpora črevnej mikroflóry
  • Urýchľuje metabolizmus
  • Prečisťuje obličky a močové cesty
  • Zabezpečuje pevné a zdravé kosti a kĺby
  • Prevencia Osteoporózy
  • Zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov
  • Prevencia proti cukrovke

Na blogu nájdete viacero karfiolových receptov. Tento som skúšala práve dnes a zožal úspech natoľko, že zajtra bude repete:) Treba sa s ním trochu vyhrať nie je to práve minútka, ale stojí za to. Poďme na recept.

1 veľká hlava karfiolu

na 1 potretie:

1/2 lyžičky sladkej mletej papriky

1 lyžica gomashio (zmes praženého sézamu, ľanového semienka a morskej soli)

1 lyžička sušeného cesnaku (môže byť aj malý strúčik čerstvého)

1 lyžička horčicových semienok

štipka rímskej rasce

2 lyžice olivového alebo hroznového oleja

2 potretie:

2-3 lyžičky sladkej miso pasty

2 lyžice na drobno nasekaného čerstvého koriandru

1 lyžička olivového alebo hroznového oleja

1 lyžička citrónovej šťavy

Karfiol zbavíme listov a spodok urežeme na rovno tak aby nám vedel rovno stáť na plechu.

Do vriacej vody ponoríme karfiol a zaťažíme tak, aby sa varil celý do polomäkka.

Kto rád pripravuje v parnom hrnci môže karfiol pripraviť na pare.

Nesmie sa rozvariť.

Kým sa karfiol varí (alebo parí) pripravíme zmes na potretie. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame spolu s olejom. Uvarený karfiol zhruba po 15 minútach vyberieme a necháme odkvapkať. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Odkvapkaný karfiol potrieme po celej ploche a dáme piecť na 40 minút.

Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a mriežku umiestnime do spodnej časti rúry.

Karfiol je aj po prvej fáze pečenia veľmi chutný a môžete ho konzumovať aj takto. Ak však radi experimentujete tak druhá vrstva zaručene stojí za to. 

Takto upečený karfiol natrieme druhou omáčkou pomocou lyžice. Všetky ingrediencie je dôležité dôkladne spolu premiešať, aby vznikla kompaktná omáčka. Natretý karfiol dáme späť do rúry. Pečieme do zlatista, zhruba 10 minút.

Ako prílohu som dnes zvolila zemiaky na pare zmiešané s maslom na ktorom sme orestovali čerstvú šalviu.

Dobrú chuť vám všetkým želám.

 

 

Related Posts

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.