Milujem skúšať stále nové varianty na raňajky, ktoré môžem pripraviť deň vo pred, ideálne cez víkend a v čase pracovného týždňa si už len vychutnávať. Pre mňa tento rrecept skvele pasuje na raňajky a desiatu.
Je to chutné, sýte, šťavnaté a chuťovo veľmi podobné rýžovému nákypu. Najviac na pečenie pasuje tvrdá misa na pečenie vystlaná papierom. Skúšala som aj silikónové formy a na chuti to vo výsledku nepocítite, ale je to formou menej stály koláč a takto sa najmenej rozpadáva a bezpečnejšie naloží na natier:)
Jablkovo ovsený koláč
250 g jemných ovsených vločiek
80 g hrozienok
400 ml horúcej vody
400 g jabĺk
150 g bieleho jogurtu
3 vajíčka
5 lyžíc medu
pekanové orechy alebo mandlové lupene
1/2 kypriaceho prášku s vínnym kameňom
škorica poodľa chuti
vanilka podľa chuti
1-2 jablká
Do veľkej misy dáme vločky a zalejeme vriacou vodou. Premiešame , pridáme biely jogurt. Hrozienka vopred namočíme do studenej vody. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Z bielok vyšľaháme sneh, žĺtka zmiešame s medom a pridáme do ovsenej hmoty. Sneh zľahka primiešame do zmesi, kde sme pred tým pridali kypriaci prášok. Hrozienka scedíme a pridáme do hotovej zmesi. Jedno jablko nastrúhame a zamiešame do cesta. Hotové cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Jablká nakrájame na tenučko a poukladáme na vrch.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stuňov cca 30-35 minút.
Tesne pred dopečením koláč posypeme zľahka škoricou, drvenými pekanovými orechami a zľahka pokvapkáme medom, alebo javorovým sirupom. Vytvorí to chutný karamelizovanú kôrku.