Pečené vločky s gréckym jogurtom a jablkami

Milujem skúšať stále nové varianty na raňajky, ktoré môžem pripraviť deň vo pred, ideálne cez víkend a v čase pracovného týždňa si už len vychutnávať. Pre mňa tento rrecept skvele pasuje na raňajky a desiatu.

Je to chutné, sýte, šťavnaté a chuťovo veľmi podobné rýžovému nákypu. Najviac na pečenie pasuje tvrdá misa na pečenie vystlaná papierom. Skúšala som aj silikónové formy a na chuti to vo výsledku nepocítite, ale je to formou menej stály koláč a takto sa najmenej rozpadáva a bezpečnejšie naloží na natier:)

Jablkovo ovsený koláč

250 g jemných ovsených vločiek

80 g hrozienok

400 ml horúcej vody

400 g jabĺk

150 g bieleho jogurtu

3 vajíčka

5 lyžíc medu

pekanové orechy alebo mandlové lupene

1/2 kypriaceho prášku s vínnym kameňom

škorica poodľa chuti

vanilka podľa chuti

1-2 jablká

Do veľkej misy dáme vločky a zalejeme vriacou vodou. Premiešame , pridáme biely jogurt. Hrozienka vopred namočíme do studenej vody. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Z bielok vyšľaháme sneh, žĺtka zmiešame s medom a pridáme do ovsenej hmoty. Sneh zľahka primiešame do zmesi, kde sme pred tým pridali kypriaci prášok. Hrozienka scedíme a pridáme do hotovej zmesi. Jedno jablko nastrúhame a zamiešame do cesta. Hotové cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Jablká nakrájame na tenučko  a poukladáme na vrch.

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stuňov cca 30-35 minút.

Tesne pred dopečením koláč posypeme zľahka škoricou, drvenými pekanovými orechami a zľahka pokvapkáme medom, alebo javorovým sirupom. Vytvorí to chutný karamelizovanú kôrku.

Related Posts

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.