Paštéta z červenej šošovice

Medzi jednu z ojich najobľúbenejších potravín radím určite červenú šošovicu. Máme ju radi v polevke, prívarkoch, doplnok k iným zeleninám a dokonca najnovšie ako ,,paštétu”. Skúste tento receptík, ktorý ulahodí nie len bruchu, výborne nutrične vyvážený, ale aj oku lahodiaci:) Hodí sa aj na pikniky, či ako proviant na kúpalisko.

Dobrú chuť priatelia!

Šošovicová ,,paštéta” s tekvicovými semienkami

1 hrnček červenej šošovice

1 lyžička soli

1 bobkový list

2 zrnká čerstvého čierneho korenia

1 cibuľa

1 strúčik cesnaku

2 mrkvi

1 malá chilli paprička

mletý čerstvý peper

2 vajíčka

hroznový olej

1/2 hrste tekvicových semienok

1/2 hrste slnečnicových semienok

Červenú šošovicu dôkladne prepláchneme a v pomere 2:1 v prospech vody. Uvaríme do mäkka, spolu s bobkovým listok, zrnkami čierneho korenia a soľou. Šosovicu odstavíme a necháme chladnúť keď je z nej úplná kaša.

Na horznovom oleji osmahneme na drobno nastrúhanú mrkvu, spolu s cibuľkou. Keď je zmes orestovaná do zlatista, pridáme tekvicové a slnečnicové semienka. Pred dokončením pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľku restujeme.

Hotovú zmes dochutíme kúskom čerstvej chilli papričky nakrájanej na drobno. Môžete vynechať, pokiaľ robíte aj pre malé deti. Inak je v paštéte výborným doplnkom. Všetko zmiešame spolu s jemne vyhcladenou šošovicou. Na záver do zmesi pridáme vajíčko. Pokiaľ bude zmes horúca, vajíčko sa uvarí a skazí efekt.

Muffinové formičky vytrieme hroznovým olejom, alebo vami obľúbeným tukom. Naplníme zmesou a pečieme na 200 stupňov do zlatista zhruba 30-40 minút, kým nie su okraje zlatavé.

Vychladené košíčky vyklopíme a podávame s kváskovým pečivom, alebo domácou tortilou. Vynikajúco sa k paštéte hodí kalerábové carpaccio a restovaná šalotka na čerstvej hroznovej šťave. Oba recetpy nájdete na blogu.

Related Posts

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.