Veľmi ma mrzí, že pred pár rokmi sme nemuseli vôbec riešiť ,,kauzu losos”. Dnes sme všetci veľmi ,,vystresovaný”jesť túto chutnú rybu, pre jej nezdravý chov a kŕmenie. Mne sa celkom osvedčilo nakupovať rybky vo fresh markete v Bratislave, pri Yeme markete. Je tam vždy veľmi milá obsluha, ktorá vám rada poskytne informácie o rybkách, ktoré predávajú. Bio lososa majú naozaj len v období, kedy je povolený jeho odchyt. Podarilo sa mi však kúpiť u nich chutného lososa, ktorý je síce chovaný, ale zdravo kŕmený. Človek sa plesne po vrecku, ale raz za čas si ho doprajeme. Okrem našej obľúbenej klasickej príprave lososa na pare, pokvapkaného následne citrónom a kvalitným olivovým olejom, detičky majú radi aj tento recept. Vždy sa rada pri rizotách vyhrám s podávaním v rôôznych formičkách.
Tieto detské, sú proste kúzelné:)
Tento a mnohé iné recepty nájdete aj na stránke www.hybsa.markiza.sk
Hýb sa Slovensko je projekt zameraný na zdravý pohyb a jedlo v ktorom figurujem, ako ambasádorka zdravej výživi. Pravidelne nás môžete sledovať v Teleráne na TV Markíza. Vždy dývam avízo na mojom instagrame mirkaluberova ,alebo na facebooku Miroslava Halmi ex Luberdová. Viac o projekte nájdete na spomínanej webovej stránke.
Pšenové detské košíčky s lososom a pažítkou
1 hrnček pšena
350 g lososa
čerstvá pažítka
2-3 jarné cibuľky
morská soľ
kurkuma
ghee maslo
1 strúčik cesnaku
1 šalotka
100 g hrášku a edamame fazuliek
50 g kukurice
formičky na pečenie
Pšeno dôkladne opláchneme horúcou vodou, aby sme zrno zbavili prípadnej horkosti. Varíme vo vode, alebo zeleninovom vývare v pomere 3:1 v prospech vody. Môžeme nakombinovať aj vývar s vodou. Kým sa varí pšeno, udusíme lososa v parnom hrnci.
Môžeme ho mierne osoliť. Nakrájame šalotku, jarnú cibuľku a tepelne neupravené, zmiešame v miske s uduseným lososom a uvareným pšenom. Dochutíme koreninami (môžete samozrejme pridať aj iné podľa vašich chutí), pretlačíme strúčik cesnaku, posolíme a dôkladne všetko premiešame. Nakoniec pridáme na drobno pokrájanú pažítku a zeleninu. Môžete z ľahka vytrieť formičky na pečenie ghee maslom. Nie je to však úplne nevyhnutné, losos obsahuje dosť ťuku. V silikónových formičkách sa vám určite neprilepia a budú sa dať krásne vyklopiť. Vytretím docielite chrumkavejšiu kôrku na povrchu. Dáme to piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov, kým sa vám povrch nesfarbí do zlatista. Vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať.