Karfiol v kuchyni používam veľmi rada na mnoho spôsobov. Výborné polievky, karfiolová pizza, zapekaný karfiol, topinamburovo karfiolové pyrý a v neposlednom rade karfiolové fašírky! Mňam, až sa mi slinky zbiehajú keď o tom píšem:) Chutili aj tým, ktorí sú menší fanúšikovia zeleninky. Dávajú celkom veľký priestor aj na vlastné dochutenie. Nám stačili aj bez akejkoľvek prílohy. Odporúčam si k nim spraviť pár druhov rôznych omáčok.
Napríklad moju obľúbenú paprikovo makadamiovú, horčicovú, alebo uhorkové tzatziky.
Poďme už na recept.
1 stredný karfiol
1-2 vajíčka
1/2 hrnčeka mletej pohánky
100 g halloumi syra (alebo iný syr vhodný na grilovanie)
morská soľ
majorán sušený podľa chuti
čerstvá bazalka podľa chuti
1 strúčik cesnaku
panko strúhanka (prípadne pomleté drvené kukuričné lupienky)
Karfiol predpripravíme na pare do polomäkka.
Následne nasekáme na drobno. K nasekanému karfiolu pridáme bylinky, vajíčka, nastrúhaný syr, pretlačený cesnak a všetko spolu dôkladne zamiešame. Zmes ešte zahustíme pomletou pohánkou podľa potreby. Z takto pripravenej zmesi tvarujeme v ruke fašírky, ktoré vyváľame v panko strúhanke a dávame na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť do zlata v rúre vyhriatej na 220 stupňov. Trvá to zhruba 15-20 minút, podľa rúry.