Domáce tortily

Je to naše detské najobľúbenejšie jedlo. Od prvého momentu, kedy som ich doma spravila si ich Riško zamiloval.

Ja som tiež tortilový milovnák a veľmi vďačne sa k nám pridala aj mladšia dcéra Beluška.

Vďaka bylinkám, kvalitnému olivovému oleju, sušeným paradajkám a koreninám sú chutné aj same o sebe.

Neváhame ich však naplniť na mnoho spôsobov!

Je to proste láska na prvé zahryznutie!!!!

Domáce tortily

Gramáž, ktorú uvádzam v recepte vyjde zhruba na 20 kusov stredne veľkých tortíl.

8 šálok múky ( pšeničnú celozrnú, špaldovú, pohánkovú, možete aj kombinovať)

3 šálky kokosového mlieka, alebo vody

4 polievkové lyžice olivového oleja

5-8 listov čerstvej bazalky

10-15 kúskov sušených paradajok

2 malé lyžičky morskej soli

4 polievkové lyžice roznych byliných dochucovadiel ( moje obľúbené su chili, kurkuma, koriander, zázvor, saturajka )

4 polievkové lyžice sušenej cibule

2 malé lyžičky sušeného cesnaku

Do kuchynského robota si nasypeme múku, soľ, sušenú cibuľu, cesnak a všetky bylinné dochucovadlá. Zapneme pomalé miešanie a postupne pridávame na drobno natrhanú bazalku a na drobno nakrájané sušené paradajky. Pomaly prilievame do stále miešajúceho robota kokosové mlieko, alebo studenú vodu. Na koniec si pridáme olivový olej a celé nechá me dokladne premiešať, kým nám nevznikne zmes pripomínajúca bochník.

Na jemne pomúčenej doske hladkou pšeničnou múkou si vaľkáme kúsky cesta, ktoré si postupne odtrhávame z bochníku. Záleží na vás, ako veľké chcete tortily mať. Odporúčam si každý odtrhnutý kúsok cesta, niekoľko krát preložiť a prevaľkať, podobne ako keď ste robievali pagáče. Tortily sú potom omnoho jemnejšie a ak ich urobíte hrubšie, viete si vytvoriť takzvaný pyta chlieb. To znamená, že ak odkrojíte z jednej strany kraj tortily, mali by ste mať uprostred dutý priestor, ktorý sa dá naplniť zmesou.

Tortily ukladáme na stredne rozohriatu panvicu. Z každej strany ju pečieme kým sa nezačne jemne zdúvať, ako keby sa na nej robili bublinky. Pokiaľ máte kvalitnú teflónovú panvicu, nepotrebujete žiaden olejový podklad pod tortily. Cesto je vďaka kokosovému mlieko a už pridanému olivovému oleju dosť ,,mastné” aj samo o sebe. Necháme ich úplne vychladnúť a potom ich možeme uskladniť v mikroténovom sáčku vonku, alebo ich dať zamraziť. Čerstvé vybraté vydržia zhruba 3 dni.

Related Posts

Latest Stories

Vianočná večera

Lososové fašírky

Vianočný Daniel Wellington

Pečené vločky s gréckym jogurtom a jablkami

Domáce tortily

Tekvicový cheescake

Šošovicový dhal

Pšenovo banánový chlebík

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.