Samostatne pridať recept len na granolu som sa rozhodla po tom čo vidím Váš zvýšený záujem o túto pochúťku na mojom instagrame mirkaluberdova 🙂
Presný recept ne granolu podľa mňa ani nie je možné napísať, pretože každý máme svoje chute a nechcela by som Vás limitovať v tom čo si do nej pridáte. Napíšem skôr takú osnovu, aký je môj obľúbený postup.
250 g vločiek
1/2 hrnčeka čerstvej jablkovej šťavy
2-3 lyžice jablkovej výživy (možné vynechať)
javorový sirup podľa vašej chuti ja dávam 1-2 lyžice podľa toho koľko sušeného ovocia dávam, prípadne akosladká bola jablková šťava
1 vanilkový struk
chai tee korenie alebo škorica, prípadne sušený mletý kardamon ak máte radi netradičnú až vianočnú chuť.
1 malý hrnček zmesi sušeného ovocia:
hrozienka
brusnice
marhule
slivky
papáje
kivi
(proste čo máte radi 🙂
oriešky:
lieskové oriešky
vlašské orechy
para orechy
mandle
pekanové
semienka:
tekvicové
slnečnicové
sézamové
píniové
strúhaný kokos
Vopred namočené sušené ovocie v poháriku so studenou vodou, nakrájame na menšie kúsky.
Nami zvolené orechy či už vlašské, pekanové, para orechy, lieskové alebo kešu, nezabudneme buď namočiť na pár hodín, alebo na sucho opražiť na panvici. Následne ich posekáme na drobno.
Do misky pridáme ovsené vločky a zalejeme jablkovou čerstvou šťavou. Necháme ich nasiaknuť.
Upravené sušené ovocie, orechy, rôzne semienka ako slnečnicové, sezam, alebo tekvicové následne pridáme do namočených vločiek. Zmiešame všetko ešte s 2 lyžicami jablkovej výživy ale tento krok môžete vynechať.
Dochutíme mletou škoricou a vanilkou, prípadne hore spomínanými ďaľšími dochucovaslami. radšej pridávajte po troškách a ochutnajte sami zmes, či je podľa vašej chuti. Všetko rozprestrieme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Zmes by sme na plech mali natlačiť na výšku 0,5 cm v jednom kompaktnom celku. Dáme piecť do rúry na 160 stupňov, 20-25minút.
Hotové nalámeme a uskladníme v uzavretom poháry. Pokiaľ sa vám zdá zmes ešte ,,vlhká”, nalámanú ju nechajte ešte dôjsť vo vypnutej no stále teplej rúre.