Začala cuketová sezóna, dostala som veľkú zásobu malých aj veľkých cukiet od Beluškinho dedka, tak som hľadala chutný sladký recept, aby som spracovala veľké cukety, ktoré nie su až také vhodné na plnenie a zapekanie.

Recept na tento úžasný perník som našla na food blogu mojej obľúbenej českej blogerky Markéty Pavleje.

Absolútne nesklamal a na moje prekvapenie chutí aj môjmu mužovi, ktorý na tie zdravé vychytávky nie vždy reaguje pozitívne:))) Mojej 18 mesačnej dcérke chutí neskutočne a ja som si ho tiež veľmi obľúbila aj keď perník nebol môj obľúbený koláč.

Ponúkam vám základný recept plus moju dnešnú úpravu.

Určite skúste.

Cuketový perník

130 g žitnej celozrnej múky

260 g pšeničnej celozrnej múky

250 g trstinového cukru

3/4 hrnčeka hroznového oleja

3 vajíčka

700 g nastrúhanej cukety

1 lyžička jedlej sódy

1 prášok do pečiva z vínneho kameňa

2-3 lyžice kakaa

1 vanilkový lusk (prípadne vanilkový prášok)

1 lyžička škorice

1 lyžička mletého zázvoru

1 lyžička mletého kardamonu

1/2 lyžičky mletého muškátoveho oriešku

nastrúhana kôra z jedného bio citrónu

2 lyžice chia semienok (môžete vynechať)

varácia:

500 g cukety

250 g nastrúhaného sladkého jabĺčka

280 g celozrnej múky

150 g ražnej múky

1/2 hrnčeka vopred namočených sušených hrozienok

1 lyžička jedlej sódy

1 prášok do pečiva z vínneho kameňa

2-3 lyžice kakaa

1 vanilkový lusk (prípadne vanilkový prášok)

1 lyžička škorice

1 lyžička mletého zázvoru

1 lyžička mletého kardamonu

1/2 lyžičky mletého muškátoveho oriešku

nastrúhana kôra z jedného bio citrónu

Kto má rád čoko polevu odporúčam túto:

1/2 hrnčeka kokosového tuku

1/2 hrnčeka javorového sirupu

kakaový prášok

Cuketu celú nastrúhame a tento krát sa nemusíme zbavovať ani vody, ktorú pustí. Pridáme chia semienka, hroznový olej, vajíčka, citrónovu kôru a zmes poriadne vymiešajte. V druhej mise zmiešame obe múky, cukor, jedlú sódu, prášok do pečiva a všetky dochucovadlá. Premiešame a pridáme do cuketovej zmesi. Všetko spolu spojíme a môžeme vyliať na vystlaný veľký plech na pečenie. Prípadne do dvoch mís na srnčií chrbát. Pečieme na 160 stupňov v teplovzdušnej rúre zhruba 20-25 minút. Či je koláč hotový vyskúšame pomocou dreveného špáradla, ktoré by po zapichnutí do stredu perníka, malo ostať suché.

Ak chcete perník poliať zdravšou čoko polevou, táto vám určite bude chutiť. Prichystáme ju roztopením kokosového tuku, rozmixovaného v mixéry s kakaom a javorovým sirupom. Poliaty koláč necháme odstáť v chlade aspoň 2-3 hodiny.

Related Posts

Latest Stories

Vianočná večera

Lososové fašírky

Vianočný Daniel Wellington

Pečené vločky s gréckym jogurtom a jablkami

Domáce tortily

Tekvicový cheescake

Šošovicový dhal

Pšenovo banánový chlebík

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.