INGREDIENCIE:
• 1 veľkú cuketu
• 1 strúčik cesnaku
• 80g halloumi syru
• 2 vajíčka
• 1/2 hrnčeka bezlepkovej múky
• 1/2 lyžičky sladkej papriky
• majorán
• oregano
• štipka curry
• štipka pepru
• himalájska soľ
• hroznový olej na varenie (alebo kokosový tuk, ktorý zvláda vyššie teploty, bez toho, aby bol škodlivý. Ak nemáte radi kokosovú chuť, predávajú aj kokosový tuk bez chuti)
Placky sú a vždy boli veľmi obľúbené medzi všetkými ľuďmi. Aj keď ich kalorická hodnota je výššia kvôli smaženiu na panvici, pri cuketových plackách sa ich glykemická nálož dá ustáť aj vďaka tomu, že cuketa je jedna z kaloricky najmenej náročných potravín. Neodporúčam ich však zaraďovať do vašeho jedálnička niekoľko krát do týždňa. Skôr by som povedala že stačí pár krát do mesiaca. Ak však chcete zhrešiť s rozumom, toto je jeden z receptov.
Veľkú cuketu nastrúhame, jemne posolíme a necháme odstáť aby pustila vodu. Tú potom zlejeme, prípadne cez plátno vyžmýkame postrúhanú zmes.
Následne postrúhame halloumi syr na hrubo a pridáme k predpripravenej cukete. Dochutíme koreninami podľa vašej chuti. Ja zvyknem z každého dávať od oko po štipkách a ochutnávam zmes. Podľa toho ešte buď ďalej pridávam z jednotlivých korenín, alebo už nechám ako je. Pridáme vajíčka, múku a všetko premiešame. Podľa kvality cesta prípadne ešte pomaly dosypávame múku, aby bolo cesto primeranej kvality. Múku viete nahradiť aj pomletými ovsenými vločkami. Hotové cesto necháme chvíľku odstáť, aby sa spojili všetky chute. Rozohrejeme panvici s troškou oleja a pokladáme veľkou lyžicou zmes opatrne na povrch panvice. Zmes roztlačíme do tvaru placky. Dôkladne osmahneme do zlatista z oboch strán.
Môžeme podávať s domácim uhorkovo jogurtovým tzatziky, alebo tlačenými zemiakmi s cibuľkou. Rada využívam prípravu jedla na pare. Potravina si tak udrží viacej výživných látok a chutí lepšie. Často mi moji klienti píšu maily, v ktorých prekvapení konštatujú, ako ľahko sa dá pripraviť oveľa chutnejšia zelenina, zemiaky, či ryba. Skúste to aj vy.