Milujem cuketovú sezónu. Našťastie patrí medzi moje obľúbené zeleniny a nemusím sa nútiť ju jesť. Cuketa obsahuje málo kalórii a je bohatá na minerálne látky. Všeobecne podporuje zdravie organizmu a je veľmi variabilná. Nie som veľmi mäsový tip, ale plnené cuketové lodičky si z času na čas doprajem a vždy si veľmi pochutnám. Sú vhodné ako na obed tak aj na večeru. Plnku môžete upraviť vždy tak, aby kaloricky spĺňala vaše predstavu. Tu je pár mojich návrhov.
Dobrú chuť prajem.
Cuketové lodičky
2 veľké cukety
1 cesnak
2 šalotky
4 plátky morčacích (alebo bio kuracích) pŕs
1 lyžica oregana
morská soľ
hroznový olej
kurkuma
ďaľšie voliteľné prísady:
chilly haloumi syr
uvarená basmaty ryža
1 malý paradajkový pretlak
na zdobenie môžete použiť sušenú cibuľu alebo opražemé krúžky červenej cibule. Pokiaľ sa rozhodnete pre opražené krúžky, budete potrebovať 1 červenú cibuľu, 1 malý strúčik cesnaku, malú misku bezlepkovej múky, alebo hrašky.
Poriadne umyte cuketu pretože šupy ponechávame.
Vnútro cuketu očistíme od semiačok pomocou lyžice. Vytvoríme hlbší ,,žľab”, ale opatrne aby sme neporušili šupku. Vnútro cukety môžeme pokvapkať pár kvapkami olivového oleja a zľahka vytrieť paradajkovým pretlakom. Takto pripravené lodičky naplníme zmesou mäska, ktorú si pripravíme nasledovne.
Na panvičke rozohrejeme hroznový olej. Zľahka orestuje na drobno pokrájanú šalotku a pretlačený cesnak. Kuracie alebo morčacie pomelieme, ak máte mlynček na mäso, prípadne násadu na food procesore. Pokiaľ mäso nemáte na čom pomlieť, pokúste sa nakrájať na čo najmenšie kúsky. Následne ho pridáme na panvičku. Zľahka orestujeme a zalejeme zvyšným paradajkovým pretlakom( tento krok vynecháme pokiaľ robíte bez pretlaku a môžete podliať troškou vody). Počas restovania pridáme kurkumu, oreganom, prípadne čierne mleté korenie, ak nerobíte zmes aj pre detičky. Všetko necháme spolu chvíľku podusiť. Keď nám zmes začne bublať, odstavíme ju z ohňa a naplníme predpripravené cukety.
Ak sa rozhodnete pridať halloumi syr, tak ho strúhame nakoniec do zľahka vychladnutej zmesi. Je možnosť pridať naberačku uvarenej basmati ryže do zmesi. Takto naplnené cukety položíme na plech a dáme zapiecť do rúry na 200-225 stupňov, podľa kvality rúry, zhruba 20 minút.
Opražené krúžky cibule pripravíme takto. Cibuľu očistíme a nakrájame pozdĺžne na veľké hrubšie krúžky. Vyváľame ich v miske s bezlepkovou múkou, alebo hraškou. Na panvici rozpálime kokosový tuk bez chute, alebo hroznový olej. Pridáme pretlačený cesnak (môžete vynechať) a krúžky cibule opečieme do zlata. Hotové lodičky tesne pred dopečením posypepeme nami zvolenou posýpkou a necháme zapiecť 5 minút.