Červená kapusta s topinamburou, hlivou a tempehom

Toto jedlo je výborné v zimných mesiacoch, v ktorých sa nám prirodzene žiadajú hutnejšie, sýtejšie a teplé jedlá. Sme vystavený vo zvýšenej miere rôznym ochoreniam, preto je vhodné podporovať imunitu a podporovať naše hrubé črevo, kde sa naša imunita tvorí.
Topinambura dodáva jedlu nezameniteľnú pre nás trochu netradičnú chuť pokrmu. O jej liečivých účinkoch som sa rozpísala v recepte pre bábätká, Topinambura s červenou šošovicou.
Poďme si dnes napísať o zdraviu prospešných účinkoch hlivy ustricovej. Obsahuje látky a živiny v takom množstve a pomere, ktoré je ľudskému telu vyhovujúce. Okrem množstva vitamínov, betaglukánov, minerálov, stopových prvkov, proteínov, sterolov a niektrých mastných kyselín, obsahuje aj hubovú vlákninu, ktorá z tela uvoľnuje usadené škodliviny a má výrazný pozitívny vplyv na peristaltiku čriev. Pomáha upraviť krvný tlak, výrazne podporuje imunitu, pomáha proti nádorovým ochoreniam, upokojuje bolesť kĺbov, pomáha liečiť ekzémy, hemoroidy a kŕčové žily. Nemenej nápomocná je aj pri ochrane krvného riečišťa a pôsobí, ako prírodné antibiotikum. Hliva obsahuje beta glukán, ktorý pomáha v boji proti baktériam, vírusom, rakovine, pomáha regenerovať tkanivá. Najviac tejto látky sa nachádza práve v stopke hlivy, preto ju nevyhadzujte a spotrebujte spolu s hlavou hlivy ustricovej. Navyše beta glukán je veľmi stabilná látka, preto jej množstvo varením výrazne neznížite. Červená kapusta má veľmi podobné účinky a výrazne taktiež napomáha podpore imunity, správnej peristaltike čriev a mnohému ďalšiemu. Granátové jablko je prírodným antioxidantom a  spolu s tempehom, pripraveným z fermentovaných bôbov sóje, čo je jednoznačne jeden z najľahšie a najlepšie vstrebateľných spôsobov úpravy sóje, plnej rastliných bielkovín, tak tvoria užitočných pomocníkov, ktorí nám pomáhajú udržiavať telo fit:)
Na prípravu dusenej červenej kapusty budeme potrebovať:

komu sa nechce vyrábať 1 balík kupovanej červenej kapusty 🙂
• 1 malú červenú kapustu
• 2 červené cibule
• 2-3 lyžice ghee masla
• himalájsku soľ podľa potreby
• 1 lyžičky mletej rasce
• 1-2 lyžičky mletej škorice
• 4 lyžice hnedého cukru
• 1 lyžica ume octu
• 250 ml vody
• 300 g hlivy ustricovej
•5-7 malých topinamburov
• 2 červené cibule
• 2 strúčiky cesnaku
• 1/2 granátového jalbka
• 1 balenie tempehu
• himalájska soľ
• ghee maslo
• čerstvý kôpor na dochutenie
Ak ideme pripravovať vlastnú červenú kapustu tak by som začala, ako prvé pripravovať práve kapustu. Kapustu rozkrojíme na štrtiny a vykrojíme z nich hlúbik. Zvyšok očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké rezance. Cibuľku tiež nakrájame na drobno a dáme restovať do hrnca, kde roztopíme ghee maslo. Pridáme polovicu hnedého cukru a skaramelizujeme spolu s cibuľkou za stáleho miešania. Potom pridávame postupne nakrájanú kapustu a miešame. Ak nepustí kapusta same veľa vody tak ju mierne podlejeme a dochutíme zvyšnými ingredienciami, okrem ume octu. Ten necháme úplne na koniec aby sa neznehodnotila jeho pozitívna účinnosť na trávenie. Nechávame na miernom ohni pod pokrýckou dusiť, zhruba 30-40 minút. Ak ju dáte do tlakového hrnca bude za polovicu času.
Kým sa nám dusí červená kapusta, začneme s prípravou druhej časti pokrmu. Topinambury ošúpeme a dáme na vymastený plech vami zvoleným tukom na kocky pokrájané. Pridáme nakrájanú červenú cibuľu a na plátky pokrájaný cesnak. Všetko jemne osolíme, premiešame priamo na plechu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Kým sa topinambury pečú tak očistíme, nakrájame a jemne podusíme hlivu ustricovú, ktorú zľahka posolíme a prípadne ak máte radi môžeme ochutiť ešte čerstvým rozmarínom. Jemne podusenú hlivu pridáme k takmer dopečeným topinamburom, spolu s na kocky nakrájaným tempehom. Všetko necháme spolu zapiecť do chrumkava.
Hotovú dusenú kapustu podávame s pečenou topinamburou, hlivou a tempehom. Posypeme očisteným granátovým jablkom, ktoré dodá jedlu lahodnú sviežu sladkosť. Kto má rád kôpor, môže posypať čerstvým kôprom. Dobrú chuť priatelia:)
Related Posts

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.