Bábätkovské jedlá

Milé maminky, starostlivý príbuzný či priatelia bábätka:)

Veľmi ma bude tešiť, ak nájdete inšpiráciu na prvé jedlá vašeho miláčika aj na mojej stránke. Vopred upozorňujem, že nebudem uvádzať množstvá koľko čoho máte dávať. Zastávam názor, že špeciálne u bábätok je to individuálne. Vy poznáte vašeho drobčeka najlepšie a viete aký veľký je asi papkáčik. Najlepšie je mať pre neho vždy čerstvé jedlo, tak aby ste zbytočne nevarili viac, ako potrebujete. V tomto prípade sa nehľadí až tak veľmi na výslednú chuť jedla. Naše bábätká sú ešte nepopísané papiere a zjedia v podstate čokoľvek ,,nedochutené” .
Už ste však možno vypozorovali čo im chutí viac a čo menej.
Tak sa prosím inšpirujte skladbou jedla a množstvo jednotlivých ingrediencií nechám na vás:)
Vývinové etapy dieťatka:
napíšme si v skratke vývinové etapy našich drobcov, aby sme sa ľahšie orientovali, kde sa vaše dieťatko nacháadza a ktorý príkrm je už pre neho vhodný.
– novorodenec: od momentu narodenia po 28 deň jeho života
– dojča: do konca prvého roku
– batoľa: 1-3 roky
– predškoláci: 3-6 rokov
– školáci: 6-15 rokov

Červená lúpaná šošovica s topinamburami
Na zavádzanie strukovín som našla niekoľo rozdielnych názorov.
Jedny odporúčajú začať so strukovinami medzi 7-8 mesiacom života, kedy sa väčšinou začínajú tvoriť prvé zúbky, čo má za dôsledok zvýšenú tvorbu slín, ktoré napomáhajú tráviť škroby obsihanuté v strukovinách. Ďaľší odporúčajú zavádzať ich až 10-12 mesiaci, práve pre vyšší obsah bielkovín a vlákniny. Na čom sa však zhodujú viacerý, je  začať práve s lúpanou červenou šošovicou, ktorá je jednou z najľahšie stráviteľných strukovín. Zároveň jej veľkou výhodou je rýchla príprava. Nepotrebujete ju namáčat vopred. Stačí dôkladne prepláchnuť niekoľko krát pod tečúcou vodou. Najlepšie v sitku, aby sa rovno premývala. Ja osobne som začala Beluške pridávať trochu červenej varenej šošovice v 7 a 1/2 mesiaci. Z mojich pozorovaní som nevidela, že by mala problém ju stráviť. Nevšimla som si ani zvýšenú plynatosť.
Táto kombinácia s topinamburou je chuťovo aj vôňou veľmi príjemná. Použiť topinambur som sa rozhodla aj napriek tomu, že jej použitie v našej slovenskej kuchyni je menej známe. Páčia sa mi však ich vlastnosti. Obsahuje veľa minerálnych látok, železa, pektínové látky, zinok, horčík, draslík, vápnik, vitamíny B a C. Chráni obličky a pečeň. Pomáha zvyšovať odolnosť organizmu proti infekciám. Je vhodný ako ochrana a liečba cukrovky čo uznáte, je v dnešnej dobe bohužiaľ výrazne na rozkvete, rovnako ako obezita, ktorej topinambur na rozdiel od klasického zemiaky taktiež dáva stopku. Podporuje totiž metabolizmus. Topinambur má ešte mnoho ďaľších pozitívnych vlastností, ktoré spomeniem v recepte pre dospelých. Tieto ma presvedčili prečo ho zaradiť aj môjmu bábätku do jedálnička.
Dcérka predtým dobre znášala klasický zemiak aj batát.
Bola som však zvedavá či jej bude chutiť. Predsa len má svoju špecifickú pre mňa akoby ľahko zaúdenú chuť. Mám však neuveriteľné bábätko a spapala všetko bez zaváhania:) Poďme na recept:)
• topinambur
• pór
• červená šošovica
• bobkový list (pomáha znižovať možnú plynatosť po strukovinách)
• čerstvý kôpor
• hroznový olej
Šošovicu niekoľko krát prepláchneme v sitku pod tečúcou vodou a zbavíme ich nečistôt. Pórik nakrájame na drobné kúsky. Topinambur ošúpeme, opláchneme a tiež nakrájame na malé kúsky. Do malého hrnca dáme pár kvapiek hroznového oleja na varenie. Ako prvý pridáme pórik. Na pár sekúnd orestujeme, pridáme šošovičku a topinambur. Opäť poriadne premiešame. Zalejeme vodou, tesne nad povrch zmesi. Privedieme do varu, prihodíme bobkový list a trošku čerstvého kôpru. Stíšime plameň a varíme do mäkkúčka. Zhruba 15 minút.
Pred pomixovaním nezabudnite vybrať bobkový list:)
Related Posts

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.