Adzuki fazuľka je jedna z najzdravších strukovín. Je to malá fazuľka s jemnou orieškovou sladkou chuťou.
Ľahko sa trávi, je bohatá na vlákninu, prírodné bielkoviny, vitamíny B2, B6, fosfor, ktorý bojuje proti únave.
Má výrazný pozitívny vplyv na ľadviny- naše hlavné energetické centrum, ktoré nie je nikdy na škodu podporiť:)
Poďme na tento príjemný recept, ktorý dnes vznikol na základe toho, čo záhradka a ľadnička dala:)
Pripravovala som ho pre moju 17 mesačnú dcérku a chutil:)
100 g adzuki fazuľky
2 mrkvičky
1 malý petržlen
1 červená cibuľka
1 malý strúčik cesnaku
ghee maslo, alebo hroznový olej
1-2 veľlé paradajky 4 ,,klasické”
1 bobkový list
čerstvá bazalka
Adzuki fazuľky prepláchneme, namočíme do studenej vody na 6 hodín a uložíme do tmy.
Následne vodu v ktorej sa namáčala vylejeme, opäť ju prepláchneme a dáme variť spolu s bobkovým listom do mäkka. Na vami zvolenom tuku orestujeme červenú cibuľlku. Pridáme na drobno nakrájanú koreňovú zeleninku a opäť zľahka restujeme. Pretlačíme cesnak a necháme celú zmes splanúť. Medzi tým zalejeme paradajky vriacou vodiu. Necháme ich chvíľu v nej, aby sme paradajky zbavili šupku. Ošúpané paradajky nakrájame a pridáme k zeleninovej zmesi. Všetko necháme spolu variť pod pokrievkou na miernom ohni za občasného miešania. Keď sú paradajky rozvarané, pridáme čerstvú bazalku a uvarenú adzuki fazuľku. Môžete prípadne podliať trochou vývaru, ktorý vznikol varením fazuľky. Ja to skôr nerobím, aby bola pre dcérku ľahko stráviteľná. Pokiaľ robíte pre dospelých tak smelo:) Ak by ste chceli sacharidovú prílohu odporúčam pohánku, ktorá je taktiež príjemne oriešková, alebo bulgur. Prípadne malé rýžové cestovinky.
A máme hotový výdatný príkrm pre bábätko, ale aj chutné jedlo pre dospelých.